23 januari 2021

Redaktionell fotografering åt Friskispressen

Redaktionell fotografering åt Friskispressen, Shoot It Film & Foto

I augusti 2018 gjorde jag en redaktionell fotografering åt Friskispressen, Fiskis & Svettis egen tidning, men det numret kom inte ut förrän nu i början av 2019. Bra framförhållning på Friskispressen!  Vi fotade dels en omslagsbild mot grå bakgrund och en rad olika övningar som skulle bli ett flersidigt träningsreportage/-tips i tidningen.

Modellen var Sumith Bodhinayake som jobbat som PT på Friskis i Örebro och reportaget handlade om 3D-träning. 3D-träning utmanar stabilitet, rörlighet, koordination, balans, styrka och uthållighet samtidigt.

Ljussättning för redaktionell fotografering

Ljussättningen för bilderna vi tog till alla övningar var inga konstigheter egentligen, så stort och mjukt som möjligt. Detta för att modellen skulle röra sig väldigt mycket så det gick inte att fokusera ljuset till en enda placering. Två blixtar med striplights snett bakom modellen och en stor softbox uppifrån/framifrån.

Blixtarna med striplights har två funktioner. Dels vill jag inte att det ska bli någon skugga från modellen mot bakgrunden och dels vill jag ljusa upp den vita bakgrunden så att den blir något överexponerad för att underlätta friläggning.

Ljussättning i studio för redaktionell fotografering
Ljussättning i studio för redaktionell fotografering.

När det handlar om så här många bilder (ca 80 st) som ska friläggas så brukar jag anlita en friläggningstjänst på nätet. Det är det absolut mest tids- och kostnadseffektiva sättet och man kan komma ner i priser på under 30 kr per bild. Man laddar upp ett gäng bilder och har dem levererade 1-2 dygn senare i det format man önskar, väldigt smidigt!

Nedan är ett exempel på en av övningarna, där vi fotade rörelsen steg för steg. Detta är alltså sex bilder som är ihopsatta, ungefär så som de skulle visas i den tryckta tidningen:

Frilagda bilder från redaktionell fotografering åt Friskispressen
Frilagda bilder från redaktionell fotografering åt Friskispressen.

Omslagsbild

Till omslagsbilden och den inledande bilden i reportaget körde vi en grå bakgrund. En viktig grej att tänka på här var att lämna tillräckligt mycket utrymme för texten som skulle läggas på då dessa bilder skulle vara utfallande och täcka en hel framsida plus ett uppslag.

Det här är bilderna som valdes ut till omslag och uppslag:

Omslagsbild åt Friskispressen nr 1 2019, foto av Shoot It Film & Foto
Omslagsbild åt Friskispressen nr 1 2019, foto av Shoot It Film & Foto. Vi tog flera olika varianter av den här bilden där Sumith gjorde olika övningar/rörelser. Vi fastnade för den här bilden där vi lyckades fånga ett spontant skratt där Sumith hade bra ögonkontakt med kameran. Träningsglädjen framgår bra här och bilden ”andas” Friskis & Svettis. 🙂
Bild till uppslag i Friskispressen nr 1 2019, foto av Shoot It Film & Foto
Bild till uppslag i Friskispressen nr 1 2019, foto av Shoot It Film & Foto.

Bilderna i tryck

Och till sist, så här blev bilderna i den tryckta tidningen:

Friskispressen nr 1 2019
Friskispressen nr 1 2019.
Friskispressen nr 1 2019
Friskispressen nr 1 2019.
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019.
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019.
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019.
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019
Uppslag i Friskispressen nr 1 2019.

Lämna en kommentar