21 februari 2021

Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro

Porträttfotograf Örebro, Shoot it Film & Foto - EcoGuard
Bakom kameran-klipp med lite mer detaljerade förklaringar kring ljussättning, vad jag har gjort i retuschen m.m.

Jag fotograferade en rad olika uppdrag åt EcoGuard i Örebro. Det handlade om produktbilder i studio, byggnader, personalporträtt och även en lite annan typ av porträttfotografering som jag brukar kalla för ”people pictures”. Man kan säga att det är porträttfotografering av människor i lite fejkade situationer. Folk på kontoret, tekniker ute i fält, personer vid datorer eller med en telefon osv. Bilder på personer med olika yrkesroller i arbete helt enkelt.

Dessa bilder var mina absoluta favoriter bland allting vi fotade, eftersom jag vid såna här tillfällen får möjlighet att ljussätta ordentligt och rigga upp precis det jag behöver för att kontrollera ljusförhållandena väldigt bra. Man kan även fota ur en hel del varierande vinklar och med olika brännvidder för att variera sig. Man ljussätter även ofta miljön och inte enbart personen, så det är mycket kul att laborera med.

Den här typen av bilder brukas användas i företags olika typer av marknadsföring som webb, broschyrer och trycksaker, rollups, affischer, flyers, kampanjer, annonser etc.

Ta gärna även en titt på YouTube-klippet ovan för en mer detljerad inblick i ljussättning, fotografering och retusch från det här uppdraget.

Kamerautrustning

Jag fotade allting med en Canon 5D Mark IV, min huvudsakliga jobbkamera sedan 2016. Objektivet var i de flesta bilderna ett Canon EF 70-200 F/2.8 IS USM L III. Vid ett par tillfällen körde jag även ett Canon EF 50mm f/1.4 när jag behövde något mer vidvinkel i trånga utrymmen där 70 mm blev för tight.

Ljussättning för porträttfotografering

Som ljussättning använde jag tre stycken Godox AD200Pro. Extremt mångsidig, kompakt och pålitlig blixt i ett supersmidigt format. Dessa blixtar har ett laddningsbart batteri med extremt bra kapacitet. Jag körde ett par olika ljusmodifierare, Aputure light dome II och light dome II mini. På båda softboxarna använde jag de tillhörande rastren för att kunna kontrollera och rikta ljuset mer. Dessa softboxar hör egentligen till mina Aputure LED-ljus som används för filmljussätning men de funkar lika bra till foto. För att AD200Pro-blixtarna ska funka ihop med dessa softboxar, så använder jag adaptrar med Bowens-fäste. Minns ej var jag köpte dessa men det finns en uppsjö av sådana adaptrar på eBay.

För att utlösa blixtarna kör jag en Godox XPro-sändare. Det fina med denna är att den fungerar ihop med alla Godox blixtar, av vilka jag råkar ha nio stycken i olika utföranden och styrkor. Så vill jag så kan jag enkelt kombinera och styra ett gäng olika blixtar med samma sändare och alla lirar ihop i samma ”system”.

Inställningar

Överlag vid porträttfotografering av det här slaget så brukar jag vilja ha väldigt kort skärpedjup, så det var största bländaröppning som gällde på mitt 70-200, bländare 2.8. I och med att det inte krävs så mycket blixtljus på bländare 2.8 så har man blixtarna på ganska låg styrka vilket alltid är smidigt då batteritiden blir längre och uppladdningstiden mellan blixtarna kortare så då kan man plåta på i ett högre tempo om så krävs. Ska man fota på bländare 11 så krävs det betydligt mer power från blixtarna och batteriet dör snabbare.

Färdiga bilder

Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto
Porträttfotografering på EcoGuard i Örebro, Shoot It Film & Foto.

Lämna en kommentar