7 januari 2021

Fotomontage med Nocco

Fotomontage med Nocco-burkar

NiceFoto RQ800C är blixtar som har extremt kort brinntid vilket lämpar sig för att frysa snabba rörelser i studio, som t ex vatten som plaskar. Jag gjorde ett ordentligt test av dem för att skapa en ”reklamig” bild, ett fotomontage, som jag har tänkt göra länge.

OBS! Denna fotografering och retusch är inte gjord på uppdrag utav Nocco utan endast som ett personligt projekt.

För bilderna som ingår i detta fotomontage så gjorde jag två olika ljusuppställningar. När jag fotade burkarna så använde jag sex blixtar. Så här såg ljusuppställningen ut för att fota burkarna:

Ljusuppställning för för att fota Nocco-burkarna
Ljusuppställning för för att fota Nocco-burkarna.

En blixt på ett litet golvstativ riktad mot bakgrunden. Denna är egentligen inte jättenödvändig eftersom burkarna ändå skulle friläggas sen, men iaf…

Två blixtar med softboxar skapade burkarnas highlights, konturljuset. Så här ser en bild ut med endast de blixtarna:

Bild direkt från kameran, Nocco päron
Bild direkt från kameran, ljussättning med tre blixtar (en på bakgrunden).

Sen la jag till två blixtar med raster som jag slog genom kalkerpapper på vardera sida om burken. Dessa blixtar skärmades också av med svarta pappskivor för att få en aningen skarpare kant på ena sidan av reflektionen och en kant som tonades av inåt mitten av burken. Så här ser det ut när de blixtarna lades till:

Bild direkt från kameran, Nocco päron
Bild direkt från kameran, ljussättning med fem blixtar (en på bakgrunden).

Aningen framför burken, åt kamerans håll, satte jag även en blixt uppifrån som jag slog genom en diffusorskärm. Så här ser det ut direkt ur kameran när även den blixten var på:

Bild direkt från kameran, Nocco päron
Bild direkt från kameran, ljussättning med sex blixtar (en på bakgrunden).

Burkarna preppades med s k ”dulling spray” som ger en matt yta som ser ut som att burken har tagits från kylen och in i rumstemperatur. Jag duschade även på vattendroppar med en sprayflaska. Man använder då en blandning av 50/50 glycerol och vatten för att få vattendropparna att pärla sig och få en snygg, rund form.

Jag utlöste kameran trådlöst med en Pocketwizard radiosändare. På så sätt kunde jag stå och hålla burken i precis den vinkel jag ville ha den och ta bilder tills jag var nöjd. Så här såg bilderna ut direkt från kameran som jag använde för fotomontaget:

Bild direkt från kameran, Nocco äpple
Bild direkt från kameran, Nocco äpple.
Bild direkt från kameran, Nocco apelsin
Bild direkt från kameran, Nocco apelsin.

Efter det var det dags att fota bilderna som behövdes för alla detaljer med vatten. Jag riggade upp tre stycken NiceFoto-blixtar eftersom jag behövde väldigt kort brinntid då. Det är viktigt att allt blixtljus man använder för att frysa rörelser har kort brinntid. Att blanda in en blixt med längre brinntid skulle inte funka här så det skulle resultera i släpningar i ljuset. Vattendropparna som flög i luften skulle få ”svansar” och bli suddiga. Jag hade blixtarna inställda på en brinntid på 1/15000 sekund på t.05. Det brukar räcka för att frysa rörelser på det här sättet.

Ljusuppställning för akvarierbilder
Ljusuppställning för akvarierbilder

Nedan är exempel på några av bilderna jag tog och sedan plockade detaljer från. Från vissa bilder tog jag bubblor som blev skarpa och snygga, från andra bilder tog jag frukterna, vattenplask i luften osv.

Bild till fotomontage, isbitar av plast som släpps ned i vatten
Bild direkt från kameran, isbitar av plast som släpps ned i vatten.
Bild direkt från kameran till fotomontage, apelsinklyfta som släpps ned i vatten
Bild direkt från kameran, apelsinklyfta som släpps ned i vatten.
Bild till fotomontage direkt från kameran, apelsinklyfta som släpps ned i vatten
Bild direkt från kameran, apelsinklyfta som släpps ned i vatten.
Oretuscherad bild till fotomontage, Nocco-burk som plaskar i vatten
Bild direkt från kameran, Nocco-burk som plaskar i vatten.
Bild direkt från kameran, äpple som släpps ned i vatten
Bild direkt från kameran, äpple som släpps ned i vatten.

Kamerans inställningar:

  • f11
  • ISO100
  • 1/500

Retusch av fotomontage

Den färdiga PSD-filen bestod av 66 lager/justeringslager i olika mappar. När det blir så mycket lager gör man bäst i att namnge och organisera allting väldigt noggrant, annars blir det svårt att jobba! Effektiv tid för den här retuschen blev ca 30 timmar. Fotandet i studion tog ca 5 timmar inklusive riggning av ljus.

Det blir svårt att gå in på alla detaljer jag gjorde i retuschen, men det är extremt mycket pill med detaljer för att få ihop allting. Nedan är en extremt förenklad animation på hur bilden sattes ihop.

Fotomontage Nocco reklambild, animering steg för steg
Fotomontage Nocco reklambild, animering steg för steg.

Ta gärna en titt på fler reklambilder och produktbilder i bildgallerierna på sidan!

Lämna en kommentar