27 augusti 2023

Filma i en gruva? Så här gör du!

Filma i en gruva med Canon R5 och R6

Det här blogginlägget handlar om hur vi filmade en s k ”walkaround video” i en underjordsgruva. För att filma i en gruva så kan det krävas en hel del utrustning i form av ljussättning, stativ, kamerautrustning etc.

Filmen ovan är på engelska, men den förklarar steg för steg hur vi gjorde den här filminspelningen. Jag visar all utrustning som används, t ex rökmaskin, LED-ljus, kameror, objektiv, stativ, softboxar, gimbal, färgfilter, myggor/mikrofoner etc.

Uppdraget/syftet var att visa upp den här nya underjordsborriggen från Epiroc, Simba E70 S, och de nya funktionerna den har.

Att filma i en gruva innebär en del utmaningar. Den här gången hade vi turen att få filma i ett område som var förhållandevis torrt där det inte var så mycket vatten/lera.

I efterarbetet med den här filmen så jobbade jag tillsammans med en 3D-animatör för att göra de delar som vi inte kunde filma, t ex vad som händer när maskinen borrar i berget och hur de smarta funktionerna verkar för att hantera de utmaningar som uppstår vid bergborrning.

Kolla på fler blogginlägg om tips och trix kring olika typer av film- och fotojobb här: SHOOT IT Film & Foto blogg

Lämna en kommentar